בחזרה להבנה הבסיסית של Bu Zhong Yi Qi Tang- חלק 1

בחזרה להבנה הבסיסית של Bu Zhong Yi Qi Tang- חלק 1

מאת: ורד דינאי
הקדמה
Bu zhong yi qi tang נכתבה ע"י ד"ר לי דונגיואן (li gao) בזמן שושלת ג'ין.
הפורמולה הופיעה לראשונה בספרו: Nei wai shang bian huo lun ("מסקנות לגבי פציעות מגורמים פנימיים וחיצוניים", 1247לספירה).
כיום פורמולה זו היא אחת מהנפוצות לשימוש בקליניקה. מטרת הכתבה היא להסביר כיצד שתי הפתולוגיות- תקיעות הגורמת להתפתחות של yin fire, וחוסר באיברים sp/st התפתחו, וכיצד ד"ר לי התייחס אליהן בקליניקה.
האינדיקציות של Bu zhong yi qi tang הינן הזנת sp/st qi, העלאת yang, הנעת
Stg ומניעת ההתפתחות של yin fire.
חשוב להבין לגבי התפקוד האחרון שהפורמולה אינה מטפלת ישירות ב- yin fire
אלא מונעת אותו ע"י ההזנה של החוסר וההנעה של התקיעות, תפקודים אלו לרב לא מוזכרים במאמרים וספרים מהתקופה האחרונה.
האינדיקציות של Bu zhong yi qi tang מתחלקות ל- 3 קבוצות:
1. spst qi xu
2. qi/damp stagnation
3.yin fire
לרב נראה חוסר ותקיעות ו- yin fire לעיתים רחוקות.

סימפטומים של sp/st xu
עייפות, כבדות בגוף, קוצר נשימה, חוסר רצון לדבר, תיאבון ירוד, נמנום, שתן דחוף,
חוסר צמא, נזלת שקופה, הזעה ספונטנית, רתיעה מרוח וקור, צואה רכה ושלשול.
אם החוסר חמור נוכל גם לראות צניחות איברים או שלשול חסר שליטה.

סימפטומים של תקיעות
כאב בטן או התנפחות, שיהוקים, גיהוקים וכול.. בנוסף יכולים להופיע גם צניחות איברים שישלבו ביטויים של חוסר ותקיעות.

Yin fire
מתבטא בסימפטומים של חום כגון fever, חוסר מנוחה, פה וגרון יבשים,
דופק גדול וחסר, הזיות וסימני חום נוספים.

אי הבנה שכיחה בנוגע ל- Bu zhong yi qi tang היא בנוגע לשימוש בצמחים חמים
בכדי לטפל בחום.
לאורך ההיסטוריה הופיעו מחלוקות רבות לגבי רעיון זה אך ללא הסכמה חד משמעית בנושא. מהמאה ה- 13 ועד היום כמה מהתאוריות והרעיונות בנוגע לפורמולות וספציפית
פורמולה זו אבדו.
ועם הזמן הועלו שאלות לגבי הפורמולה כגון- מהו הרעיון הבסיסי של Bu zhong yi qi tan
מה הכוונה ל- yin fire? כיצד חוסר צ'י יכול לגרום לחום? כיצד צמחים מתוקים וחמים
יכולים לטהר חום? ואם החום מגיע מחוסר צ'י למה ד"ר לי השתמש במודיפיקציות
כמו ge gen, huang bai ,sheng di huang ואפילו בפורמולה zhu sha an shen wan?
בכדי להבין לעומק את הפורמולה אנו חייבים לענות על שאלות אלו, ובכדי לענות
עליהן אנו חייבים לחזור לטקסטים המקוריים של ד"ר לי.

תיאורית שני השלבים
לפי ה- Nei wai shang bian huo luo, הרעיון הבסיסי לכל פתולוגיה פנימית
נובע מ- sp/st qi xu שיכול היגרם מסיבות כגון דיאטה לא מאוזנת, גפ"ח,
מצב נפשי מתוח ועבודה מאומצת.
Bu zhong yi qi tang היא הפורמולה העיקרית לסינדרום sp/st qi xu.
בנוסף ד"ר לי הציע שני רעיונות נוספים לשימוש בפורמולה:

1. חוסר צ'י עם/בלי צניחת צ'י
זהו השלב הראשון בשימוש ב- Bu zhong yi qi tang האינדיקציות של חוסר צ'י
נשארו ללא שינוי מהתקופה העתיקה ועד היום.
חוסר צ'י הינו השורש הבסיסי והחשוב ביותר בהתייחסות לפורמולה.
הסימפטומים בשלב זה יכללו עייפות כרונית, תחושת כבדות בגוף, קושי בנשימה,
רצון מועט לדבר, חוסר תיאבון, נמנום, צפצופי נשימה, שתן דחוף, חוסר צמא,
נזלת שקופה, הזעה ספונטנית, רתיעה מרוח וקור, צואה רכה או שלשול.
במצב חמור נראה גם צניחת איברים או שלשול חסר שליטה, יתכנו גם סימני תקיעות,
בשלב זה לא נראה סימני חום.

2. תקיעות הגורמת ל- yin fire
האינדיקציה העיקרית בשלב זה יהיה חום המתבטא ב- fever, חוסר מנוחה, פה וגרון יבשים, צמא, דופק גדול וחסר ושאר סימני חום.
בכדי להבין את השלב השני אנו חייבים להבין את משמעות המושג yin fire
(yin huo). למרות שזהו נושא מאתגר, ברגע שנבין אותו נוכל להבין את הרעיון
כיצד חוסר צ'י יכול לגרום לחום וכיצד צמחים חמים ומתוקים ניתנים למצב זה.
לפי ד"ר לי yin fire = חום, וחום זה נגרם מתקיעות. התעלמות מכך היא הסיבה
מדוע ישנה אי הבנה בנוגע לפורמולה.
אי הבנה זו מגיעה מהתיאוריות השונות לגבי מקורו של החום.

אטיולוגיות ל- yin fire

1. תקיעות שללחות הגורמת ל- yin fire:
ד"ר לי אמר:" לחות מה- sp/st יורדת מטה לכיוון הכליות ושם יוצרת חסימה. התוצאה היא yin fire שעולה למעלה".
מכאן ניתן להבין ש- yin fire מגיע מחסימה. לפי ד"ר לי חוסר מה- sp/st יוצר לחות, לחות זו יורדת למטה חוסמת את המחמם התחתון ויוצרת תקיעות שלאורך זמן תיצור עליה של
.yin fire

2. תקיעות של צ'י הגורמת ל- yin fire:
ד"ר לי אמר: "חוסר צ'י גורם לצ'י לרדת. כשמצב זה מחמיר, זה גורם לעליה של אש
במרידיאן ה- chong mai".
המושג "ירידה של צ'י" מתאר את מה שאנו מכנים כיום צניחת צ'י. כיצד חוסר צ'י יכול לגרום לאש לעלות? באופן כללי, חוסר צ'י אינו גורם לחום באופן ישיר, אך חוסר צ'י הוא אחת
הסיבות הנפוצות לתקיעות של צ'י, והסטגנציה היא זו שיוצרת את החום. לכן תקיעות צ'י היא הסיבה השניה ל- yin fire, מכאן אפשר להבין למה התכוון ד"ר לי באומרו שחוסר צ'י גורם לחום.
חוסר צ'י מוביל לתקיעות צ'י/לחות, המובילים לחום המביאים לעליה של yin fire.

סימפטומים של תקיעות יכללו כאב בטן, שיהוקים, גיהוקים, וסימני תקיעות נוספים (ייתכן ונראה צניחת איברים).
הסבר נוסף הוא שחוסר צ'י יוצר חוסר דם שגורם לחום חסר הנקרא- yin fire, אך ההסבר הראשון הוא כנראה ההסבר אליו התכוון ד"ר לי.
הסיבה לחום היא שילוב של חוסר ועודף, וזוהי בעצם הסיבה מדוע ד"ר לי הוסיף את
Ge gen,huang bai , ו- sheng di כמודיפיקציות. הפורמולה תזין את החוסר ותטפל
בתקיעות. לסיכומו של דבר, מדוע התייחס ד"ר לי לחום כ- yin fire? כנראה בגלל שהשורש לכך הוא חוסר, וה- yin fire נוצר בחלק התחתון (או הייני) של הגוף.

שמות נוספים ל- yin fire
ד"ר לי התייחס ל- yin fire בשמות נוספים כגון:
אש בלב (xin huo)- בגלל השתייכותו של הלב לאלמנט האש.
אש בפריקרד (bao luo xiang huo)- בתור מגן הלב.
אש בפריקרד המגיעה מהכליות (shen jian xiang huo) .
אש בפריקרד המגיעה מהמחמם התחתון (xia jiao xiang huo).
אש במרידיאן ה- chong (chong mai zhi huo).
אש בפריקרד המגיעה מהבטן התחתונה מתחת לטבור (qi xia xiang huo)- כנראה מתייחס לצורה שבה האש מתפתחת בחלק התחתון של הגוף היכן שהתקיעות נמצאת.

חשוב לדעת שכינויים אלו אינם מבטאים את מה שהיום אנו מכנים כסינדרום "אש בלב",
"חום ב- pc" או חום מחוסר יין בכליות. כולם מהווים שמות נרדפים לאותו yin fire המגיע מתקיעות של צ'י ולחות על רקע חוסר.

סימפטומים של- yin fire

1. חום
סימנים של חום- fever, פה וגרון יבשים, צמא, דופק חסר וגדול ושאר סימני חום.
היות והשורש לחום זה, הוא חוסר צ'י הוא יוחמר במאמץ ויוטב במנוחה.
בנוסף החום יכול לפגוע ב- shen ולגרום לחוסר מנוחה לפגיעה בנוזלים וליובש בפה
ובגרון. הדופק הגדול והחוסר מעידים על מצב של חוסר עם נוכחות של חום.
ככל שה- sp/st נמצאים בחוסר גדול יותר תיווצר תקיעות גדולה יותר של צ'י ולחות. ככל
שהתקיעות מחמירה כך גדל הסיכוי להיווצרות חום ופגיעה בהזנה של הדם והיין עד למצב
שהאש פורצת, עולה מעלה ופוגעת בלב. ד"ר לי מכנה זאת- "men"- הפרעה חמורה
בתפקוד הלב הגורמת לחוסר מנוחה ואף הזיות.

בשלב זה ד"ר לי מוסיף את המודיפיקציות- huang bai , sheng di huang ואפילו
את הפורמולה " zhu sha an shen wan".
חשוב לדעת שרתיעה מרוח וקור היא אחת מהאינדיקציות החשובות ביותר של
Bu zhong yi qi tang . ד"ר לי הסביר שרתיעה זו מרוח וקור שונה מהתקפת גפ"ח.
בגפ"ח צמרמורות וחום יופיעו בו זמנית, אך במצב זה, צמרמורות יופיעו ללא חום או שחום
יופיע ללא צמרמורות.
למעשה כיוון שהשורש הוא חוסר צ'י והחום מגיע מהתקיעות,fever וסימני חום אחרים
יופיעו לעיתים נדירות. רק ברמה מסוימת הם יופיעו, כך שרוב המטופלים ב-
Bu zhong yi qi tang יראו בעיקר סימני קור.

2. חוסר וסטגנציה
סימנים של חוסר- אנרגיה נמוכה, קוצר נשימה, כאב ראש וסימני חוסר נוספים, מכיוון שבמקור החום הוא חוסר המתפתח לתקיעות, אנו נצפה לראות במקביל חוסר ותקיעות עם סימני חום. חום פוגע בצ'י ובנוזלים ולכן שלב זה הינו קשה יותר מהשלב הקודם.
ד"ר לי אמר: "חום פוגע בצ'י המקורי".

לסיכום, הסימפטומים של- yin fire כוללים חום, חוסר ותקיעות. בכדי לאבחן שלב זה נכון, חשוב לדעת שסימני החום לא יופיעו בשלב הראשון אלא בשלב השני.
השלב הראשון לשימוש ב- Bu zhong yi qi tang הינו השלב הבסיסי החשוב ביותר והנפוץ יותר בקליניקה.

העיקרון הטיפולי
ד"ר לי אומר: " בכדי לרפא מצב זה אנו צריכים להשתמש בצמחים מתוקים וחמימים במטרה להזין את המרכז ולהעלות יאנג, וצמחים מתוקים וקרים לרוקן את האש. כפי שנאמר ב-
Nei jin ' כל דבר הנעשה בקיצוניות יגרום לחוסר, אשר יטופל בשיטה של חימום'.
אם נשתמש בצמחים מרים וקרים לסוג זה של חום, תהיה פגיעה ב- sp/st, לכן חייבים להשתמש ברעיון של חימום. על כן, יצרתי את Bu zhong yi qi tang".
לפי ד"ר לי, העיקרון הטיפולי הוא שימוש בצמחים מתוקים וחמימים להזנת המחמם האמצעי ולהעלאת היאנג, וצמחים מתוקים וקרים לריקון האש.

מכיון ש- Bu zhong yi qi tang אינה מכילה צמחים מתוקים וקרים, היא אינה יכולה לטפל באש בצורה ישירה.
אפשר לומר שהפורמולה בעיקר תזין את החוסר ותעלה יאנג, עם תפקוד מתון נוסף בשחרור התקיעות (stagnation) עם הצמחים- chen pi, chai hu, ו- sheng ma.
הפורמולה תתאים לפתולוגיה שהגדרנו כ- yin fire (def+stg), אך עדיין נצטרך להוסיף מודיפיקציות בכדי לטפל באש.

המאמר נכתב על ידי Yongping Jiang.
המאמר הופיע בגיליון מספר 85 של ה- Journal of Chinese Medicine, אוקטובר 2007.

הגהה- מערכת סינית.

תירגמה:
ורד דינאי
מטפלת ברפואה סינית
vered.dinay@gmail.com

תגובות

כתבות דומות

הטיפול החיצוני במחלות עור

מאת: ורד דינאי
תזונה ומתכונים לעור בריא

מאת: ורד דינאי

מאת: מערכת סינית
מנוי ייחודי לגולשי אתר סינית ב- JCM

מאת: יעל ארנסט