השימוש בפירות הדר ברפואה הסינית

מתפוזון ועד פומלה

בספר המטריה מדיקה האגדתי, Compendium of Materia Medica (本草綱目); Běn cǎo Gāng mù, שנכתב על ידי 李時珍 Lǐ Shí zhēn בתקופת שושלת מינג (1368–1644), והוכר לפני שנתיים על ידי אונסקו כפריט שימור של המורשת האנושית, יש התייחסות לא מבוטלת לפירות הדר ואיכויותיהם הרפואיות.
מתוך סקרנות ורצון להבין את ההבדלים בין הזנים השונים של המשפחה המכובדת הזאת, החלטתי לחקור מעט ולשתף אתכם בממצאיי.

המושג  橘 הוא מושג "גֶּנֶרִי", המתייחס לפרי הדר באופן כללי, זהו השם לפרי, כפי שניתן לקנות אותו בשוק.
יש כמה וכמה סוגים וזנים, מקור כולם כנראה בסין ומזרח אסיה, משם הופצו פירות ההדר בעולם.
הבנצאו גאנגמו מתאר חמישה מיני פרי הדר:
1. המנדרינה  Citrus nobilis 柑桔 Gān jú.
2. התפוז הקנטוני Citrus Aurantium 枳壳 Zhĭ Ké/ Zhĭ Qiao.
3. הפומלו Yòu  柚  Citrus Grandis  או Citrus Maxima.
4. האתרוג  Xiāng yuán   香橼 Citrus Medica.
5. התפוז הסיני Jīn jú  金橘 Citrus Japonica או cumquat.

קיימים כמובן מינים רבים אחרים, נוספים, אבל הם כנראה ייחורים, זיווגים וואריאציות של חמשת הנ"ל.

כל הנ"ל מקררים במידה זו או אחרת וצריכה מוגזמת שלהם עלולה לגרום ללחות ו/או ליחה. הזנים המתוקים מגבירים הפרשות בדרכי הנשימה והחמוצים שביניהם מכייחים. כולם מרווים צמא, מחזקי קיבה ומסייעים בספיחה והוצאת גזים ממערכת העיכול (קַרְמִינָטִיבִים, מֵפִיחַים, carminative).
ברפואת צמחי המרפא של היום משמשים בעיקר המנדרינה והפומלו.

המנדרינה השלמה Citrus nobilis 柑桔 Gān jú מסייעת לעיכול ומשתנת, קליפתה גם מפיחת ומשמשת בגמילה אצל אלכוהוליסטים. חליטות מרוכזות וחמות ניתנות בהתקררויות עם חום ודלקות גרון, הזרעים משמשים גם בהכנת מוצרים קוסמטיים, וחליטה מניצני העלים הצעירים משמשת בדלקות אוזניים.
מחלקים שונים של הפרי מופקות 6 תרופות שונות:

1) Chén Pí/ Jú Pí/ Xīn Hui Pí  陈皮  Pericarpium Citri Reticulatae / Exocarpiu Citri או Jú Hóng 橘红/青皮 Pericarpium Citri Reticulatae Rubrum / Exocarpium Citri Rubrum
זו קליפת הפרי השלם הבשל, חריף, מר, חמים, ארומטי. מכוון לטחול, קיבה וריאות, מניע צ'י, מחזק טחול, מייבש לחות ומתמיר ליחה, מוריד צ'י ומטפל בהקאה, מונע סטגנציה, מֵפִיחַ.

2) Jú Hóng, 橘红/青皮 Pericarpium Citri Reticulatae Rubrum / Exocarpium Citri  Rubrum
החלק החיצון, האדמדם של הקליפה, חריף, מר, חמים, ארומטי. טחול, קיבה, ריאות, מניע צ'י, מחזק טחול, מייבש לחות ומתמיר ליחה, ממיס גושים, מוריד צ'י ומטפל בהקאה, מונע סטגנציה, דומה ל Chén Pí אבל חזק יותר.

3) Jú Bái, 橘白, Exocarpium Citri Album
החלק הלבן, הפנימי, של הקליפה, מחזק במתינות את "האמצע" ואת צ'י הראות, מייבש לחות ומתאים למצבי חוסר YIN עם לחות. משמש לטיפול בבעיות מחזור.

4) Jú Luò,, 橘络, Citri Reticulatae Fructus Fasciculus Vascularis
אלה ה"חוטים" הלבנים שיש על "בשר" הפרי ובין הפלחים, תרופה זו פותחת ומשפרת זרימה במרידיאנים, מניעה צ'י ודם ומתמירה ליחה.

5) Jú Hé, 橘核, Semen Citri Reticulatae
אלה הזרעים, מר, ניטרלי, כבד וכליות, מפזר גושים, מניע צ'י הכבד ומרגיע כאבים.

6) Qīng Pí, 青皮, Pericarpium Citri Reticulatae Viride/ Exocarpium Citri Immaturum
זהו הפרי השלם כשהוא עדיין קטן ובוסרי, או קליפתו כשגדל, אך בשני המקרים מדובר בפרי ירוק, לא בשל, וככל שהוא טרי יותר הוא יותר ארומטי, הוא מר, חריף, חמים קלות, מכוון לכבד וכיס מרה, מסייע לזרימה חופשית של צ'י הכבד, מקל על כאב, מפרק ומפחית הצטברויות מזון וצ'י, מייבש לחות ומתמיר ליחה.

ברפואה הסינית נעשה שימוש גם בזרעים, כשהם קלופים וטחונים, Jú Hé 橘核 Semen Citri Reticulatae, ומעורבבים ביין, לטיפול בדרכי השתן, וריקוצלה (וריד באשכים), ומחלות מין.

עוד שימוש הוא במיץ המופק מסחיטת העלים, שנחשב מֵפִיחַ (מסייע להוצאת גזים), מעודד הגעת הווסת ולטיפול בכיבים. כך גם חליטת העלים היבשים.

פירות הדר נוספים המשמשים רפואית:

הפומלו  Yòu 柚 Citrus Grandis או Citrus Maxima, הנחשב למסייע בעיכול, מומלץ בעיקר לנשים הרות, גם לטיפול בשיעול וצרבת. את העלים שלו משפשפים בבצל ומניחים על הרקות לטיפול בכאבי ראש.

התפוז הקנטוני Citrus Aurantium 枳壳 Zhĭ Ké/ Zhĭ Qiao, דומה בתכונותיו לפומלו, הוא פותח חסימות, מערבבים את בשר הפרי (ללא המיץ שלו) עם דבש לטיפול בהפרעות עיכול וריבוי גזים, הוא גם נחשב לתרופה המטפלת בהרעלה מדגים או שרימפס. את הזרעים שלו מרסקים ומורחים על נגעי עור בפנים, כגון פצעונים או נמשים.

האתרוג Xiāng yuán 香橼 Citrus Medica, קיים בזנים שונים, ומשמש לטיפול בבעיות עיכול (שלשול, דיזנטריה, "שפעת בטן"). המוכר מבין הזנים הוא "יד הבודהה"佛手片 Fó Shŏu Piàn  Buddha's hand, Fructus Citri Sarcodactylis / Citrus medica var. sarcodactylis. (ביפנית bushukan ブッシュカン ) בדרום סין מייבשים ופורסים את ה"אצבעות". לפרי השלם יש אותן תכונות, ואז הוא נקרא Fó Shŏu Gān  佛手柑.
גם בשורש ובעלים נעשה אותו שימוש.

לתפוז הסיני Jīn jú  金橘 Citrus Japonica או cumquat תכונות דומות: הוא מחזק, מפיח, מנקה רעלים ומפיג ריחות.

ביבליוגרפיה:

  • Handbook of Chinese Herbs/ Him-Che Yeung.InstituteofChineseMedicine, 1983
  • Chinese Herbal Medicine Materia Medica/Bensky & Gamble, Eastland Press, 1986
  • Chinese Herbs/John D. Keys, , Charles E. Tuttle Co. 1976
  • The Chinese Materia Medica/Zhang Enqin-Ed.Publishing 'house of Shanghai College of Traditional Chinese Medicine, 1988
  • Compendium of Materia Medica (Bencao Gangmu) 6 vols [Hardcover]/Li Shizhen, Foreign Language Press. 2006- quoted

הגהה ועריכה: אורלי נתן

תמונה: freeimages.com/Zeeshan Qureshi

המחבר:
ד"ר ראובן ברק
מטפל ברפואה סינית מסורתית
www.drbarak.com

Total
0
Shares
כתיבת תגובה
Related Posts