תאכל מרק תהיה חזק

תאכל מרק תהיה חזק

מאת: מרב אלטמן אדלר

חמישי בבוקר, למעלית בדרך לאשפוז יום בהמטואונקולוגית ילדים נכנסת ילדה מתוקה וחייכנית מלווה בהוריה.
תוך כדי היא שרה ומצחקקת ככל הילדות בנות השלוש, רק שאותה מלווה גם עמוד נייד אליו היא מחוברת בצינורות.

במחלקת אשפוז יום:
תנועה ערה. אנשים באים, הולכים, ממתינים, מחכים…
הרבה קרחות קטנות, פרצופים חיוורים, עיניים שקועות, לחיים נפוחות.
ילד חיוור עם כובע מחזיק ביד צ'יטוס ואביו מאכיל אותו בקרואסון.
ילדון קירח מחובר לאינפוזיה יושב על אימו. אוכל צ'יפס משקית, מדי פעם המלח צורב את שפתיו והוא בוכה…האם מוציאה שפתון וזלין ומורחת. הוא חוזר לצ'יפס.


מתנדבת עוברת עם סלסלה ומחלקת סנדוויצ'ים. כעבור זמן מה, אחרת עוברת עם סלסלות עמוסות כל טוב בחטיפים, סוכריות ושוקולד.
הילדים לוקחים.
במטבח: מכונת ברד, שקיות שוקו על השיש ובפינה מגשי פיצה מיותמים.

בלב ההתרחשות בין חדר ההמתנה למטבח, אייל שפרינגר והשפית ג'סיקה הלפרין פותחים שולחן.
פורסים מפה, גזיות, סירים ושלל דגנים וירקות צבעוניים.
הם כאן כדי לאפשר טעימה אחרת.כזו שלא רק נותנת שקט לצורך הרגעי למשהו טעים ומנחם.
מנסים ללמד איך ניתן לתמוך באופן מתמשך ועמוק בילדים.
ילדים  שמתמודדים עם המחלה וכל מה שנלווה לה ולטיפול המערבי בה. וכן – גם שיהיה טעים.

יוצא לי לראות הורים לילדים בריאים שמתמודדים עם הדילמה היומיומית, הלא פשוטה, לתת אוכל מזין, עשיר ומגוון לבין רצון הילד לאכול רק שניצל עם קטשופ.
מה קורה כשהמצב יותר מורכב?
כשיש ילד חולה סרטן שצריך להתחזק? שצריך להעלות ספירות דם? לנקות את הכבד מרעלים.
לעלות כמה קילוגרמים במשקל או להוריד נפיחות.
מה עושים כשקשה בכלל לאכול בשל היובש, הגירוי והפצעים שנוצרים בריריות?
איך אז מתמודדים עם הרצון לתת מזון תומך לבין רצון הילד אם לאכול אותו בכלל?
איך יודעים אילו מזונות תומכים? מי בכלל מסביר להורים את החשיבות של תזונה מתאימה ותומכת?
מי מלמד את ההורים שהאוכל לעיתים אף מחמיר את המצב?
למשל סוכר על סוגיו השונים בעיקר זה המעובד, הוא ה-מזון של הגידול ומעודד אותו לגדול.
כנ"ל לגבי חלבון מהחי, בשר, ביצים, גבינות. חלבון מעודד גדילת רקמות ולכן יכול מצד אחד לעלות במשקל אבל  גם לעודד התפתחות של הסרטן.

מורה אחד אמר לנו פעם: "ככל שהמצב יותר מורכב כך יש לחפש אחר פתרונות פשוטים".
כשאייל מסביר וג'סיקה מבשלת הכל נראה פשוט…וטעים להפליא.
ללא טיגון או שמנים מזוקקים וסוכרים מעובדים. חומרי גלם איכותיים מבושלים בכלי נירוסטה שלא מתערבבים עם האוכל.

לחיזוק
מכיוון שההרצאה נערכה במחלקה המטואונקולוגית ורבים מהילדים המאושפזים עוברים או עברו השתלות מח עצם מה מתבקש יותר מאשר לתמוך בהם בעזרת:
מרק מח עצם וירקות שורש (מצ"ב מתכון בהמשך). המרק המיוחד הזה מתאים גם באופן כללי לסובלים מאנמיה או חולשה / פגיעה כלשהי בעצמות.

כשרוצים לעודד החלמה טובה, לתת כוח ולחמם מכינים דייסה על בסיס דגנים מלאים קלויים ושומשום מלא שנקראת – דייסת קוקו.

לניקוי
בכדי לאפשר ניקוי טוב של הגוף מהתרופות מומלץ לאכול הרבה ירקות. יש כמה דרכים לעשות זאת.
אחת מהן מתאימה מאוד לילד בררן שלא מסכים לאכול ירקות מסוימים או כשנמצאים שעות רבות מחוץ לבית:
קציצות ירקות בתנור – אפשר להשתמש במתוקים הטבעיים כירקות השורש והירקות העליים הירוקים, לבחור 3-4 ולהכין מהם.

ירק שעושה את הניקיון הזה בצורה נפלאה ותומך בכבד הוא הארטישוק, יש אותו עכשיו בשפע בשווקים.
הוא קל ופשוט לבישול אפשר לבשל והגיש בפשטות עם שמן זית ולימון.

לקירור ולחלוח
מאכלים ג'לטיניים עוזרים מאוד במצבים בהם יש שריפה,יובש או פצעים בפה או בוושט כתוצאה מהטיפולים.
טפיוקה – גרגירים לבנים קטנים שבבישול הופכים שקופים עד שניהיה נוזל צמיגי כמו ג'לי. אפשר להגיש עם כוכב אניס מגורד.

לקינוח
דרך בטוחה ולא פחות טעימה מקינוחים אחרים המבוססים על חלב וסוכר הוא פודינג האורז:
מבשלים אורז עם חלב אורז (כזה שהוא ללא תוספת שמן מזוקק או סוכר) ומוסיפים קינמון והל.
אם רוצים להמתיק אפשר להשתמש במתוקים הטבעיים הבאים: לתת אורז (סירופ מאורז מלא בצבע חום), סירופ מייפל אמיתי (בבקבוק זכוכית 100% מייפל ולא של אפיכל),
רכז פרי 100% טבעי או דבש (זה שמתגבש מייבש והנוזלי מלחלח).

השלב בו ההורים והילדים טעמו מהמנות, נהנו ואפילו לקחו תוספת היה מאוד מרגש. מה שמראה שכשיש אוכל, בריא, והוא נגיש ויפה וטעים…פשוט אוכלים!
ריחו של המרק התפשט באוויר ולא היה אחד שסרב לאכול מנה ומי שאיחר מצא רק עצמות ריקות ממח…

לו רק במקום סלסלות החטיפים והשוקולד, פעם בשבוע, היו מחלקים סיר מרק…

מתכון מרק מח עצם וירקות שורש*

רכיבים:

4 יחידות (קילו) מח עצם בקר (מהקצב)
1 בצל
1 שורש פטרוזזיליה
1 שורש סלרי
2 גזרים
2 זוקיני
פטרוזיליה

אופן ההכנה:

שמים את העצמות עם המח בסיר עם 2.5 ליטר מים יחד עם הבצל חתוך גס, מביאים לרתיחה.
מכפים את הקצף שנוצר מלמעלה. מוסיפים את ירקות השורש ומבשלים שעה על אש בינונית. חצי שעה לפני סיום מוסיפים את הזוקיני.
להגיש עם פטרוזיליה קצוצה.

את הירקות של המרק אפשר לחתוך לחתיכות גדולות כאלו שאפשר להוציא במידה והילד לא אוהב ירקות מסוימים או מעדיף לשתות צח.
לחילופין יכול לבחור איזה ירקות הוא רוצה. אפשר גם לטחון הכל בבלנד וככה אוכלים הכל ולא רואים מה זה מכיל.

*המתכון באדיבות אייל שפרינגר וג'סיקה הלפרין.

תודות :
מי שגרמו לפרוייקט חשוב זה להתקיים הם: זהר ויענקל'ה יעקובסון אשר בתם טל יעקובסון, תלמידה בברושים, ניפטרה מסרטן לפני שנתיים; קמפוס ברושים, אייל שפרינגר- מטפל ברפואה סינית ממקימי TEF, השפית ג'סיקה הלפרין, בית החולים לילדים ע"ש ספרא בתל השומר, עמותת "נותנים תקווה" ועמותת "רחשי לב" אשר סייעו ביצירת קשר עם בית החולים.

אם למישהו מבינכם הקוראים יש קשר עם מחלקות נוספות של סרטן בבתי חולים שונים שיהיו מעוניינות בהרצאה מוזמן ליצור דרכי קשר ואעביר הלאה.

מרב אלטמן-אדלר
052-8898871   meravita@yahoo.com

 תודה

תגובות

  1. מרב יקירה. כתבה מרגשת. תודה גם לאייל וגסיקה על המעשים הטובים ברמה הגבוהה, כאלה שמביאים את העולם שלנו לכולם! גם לאלה שקשה, אפשר להסתכל על הדברים אחרת…תודה

כתבות דומות

בישולחיים

מאת: יעל ארנסט
פמפקין

מאת: מרב אלטמן אדלר
גרורות סרטניות בעצמות

מאת: אריק פולק
אונקולוגיה אינטגרטיבית

מאת: רויטל כרם